5 Grootste Staten van Amerika

Dat de Verenigde Staten vijftig staten tellen is algemeen geweten. Maar als men je tijdens een quiz zou vragen wat de vijf grootste staten zijn, zou je ze kunnen opsommen? Als het antwoord nee is, dan frissen we nu je geheugen wat op.

5. New Mexico

New Mexico is zoals de naam al doet vermoeden gelegen nabij de Mexicaanse grens. Oorspronkelijk woonden er in dit gebied enkel indianenstammen zoals de Navajo’s an de Apaches. Dat veranderde in 1540 toen de Spanjaarden het gebied veroverden in de hoop om goud te vinden. De staat bestaat vooral uit bergen, hoge vlaktes en woestijn. New Mexico is niet de meest bezochte staat door reizigers maar toch is het stadje Roswell erg bekend geworden. Hier zou in 1947 een ufo zijn gecrasht die de geschiedenis is ingegaan als een van de meest mysterieuze ufocases.

4. Montana

Montana ligt in het noorden van de VS en bestaat zoals de naam doet vermijden uit bergachtig gebied. Met de Rocky Mountains en de vulkanische ondergrond van Yellowstone NP binnen hun grondgebied is Montana qua natuur een erg indrukwekkende staat. Montana telt heel wat ranches waar vee wordt onderhouden. De ranches zorgen voor een groot stuk voor de economie in dit gebied. Het is dus ook hier dat de cowboycultuur heerst waarvoor de VS bekend staat.

3. California

California is niet alleen de derde grootste staat maar wellicht ook een van de meest bekendste. Steden als San Francisco, Los Angeles en San Diego spreken tot de verbeelding van heel wat toeristen die jaarlijks naar hier reizen. Naast deze wereldsteden kent California ook een aantal van de meest bezochte nationale parken in de VS: Yosemite NP en Death Valley. Het warme klimaat zorgt ervoor dat ook kust een vaak bezochte regio is.

2. Texas

Velen zouden denken dat Texas de grootste staat is maar dat is het net niet. Texas wordt vaak geassocieerd met woestijn maar in de realiteit bestaat slechts tien procent van de staat uit woestijnvlaktes. Net als bij Montana wordt Texas geassocieerd met cowboys die hun vee onderhouden. Maar in tegenstelling tot Montana haalt de staat een groot deel van zijn inkomsten uit olie. De staat maakt deel uit van Tornado Alley, dat is een regio die erg vatbaar is voor tornado’s in de lente. Soms komen hier wel tot 140 tornado’s per jaar voor.

1. Alaska

Alaska is niet altijd eigendom van de Verenigde Staten geweest. Het was pas in 1867 dat de Amerikanen deze staat kochten van de Russen. Een domme zet van de Russen zo bleek want nadien werd er in dit gebied heel wat olie ontdekt. Maar Alaska heeft net zo veel rijkdom qua natuur te bieden. Het schiereiland wordt wel eens de Last Frontier genoemd omwille van de wildernis die er nog is. Alaska bestaat dan ook voornamelijk uit bergen, bossen en rivieren. Met Denali ligt ook de hoogste berg van Noord-Amerika in deze staat. De bekendste stad is Anchorage.

alle mappen vanTUBS/wikicommons

  • Voeg Toe!