5 Grootste Steden van Brazilië

Brazilië is het land van zon, zee, samba en natuurlijk het carnaval. Het is een prachtig land voor een heerlijk ontspannen vakantie aan het strand of voor een avontuurlijke het binnenland in naar de regenwouden van het Amazonegebied. Maar Brazilië is ook een land waarbij, zeker de laatste tijd, heel veel mensen zijn verhuisd van het binnenland naar de grote steden. Vooral omdat de kansen op werk daar groter zijn en de salarissen hoger. Een groot deel van deze steden zijn gesticht door de Portugezen, de oude koloniale macht in Brazilië. Veel van de steden hebben dan ook een historisch stadscentrum en bieden veel cultuur. Zeker de moeite waard om te bezoeken. In dit overzicht de vijf grootste steden van Brazilië en alle redenen waarom je ze zou moeten bezoeken tijdens een stedentrip.

5. Fortaleza


ME/Portal da Copa/flickr

Nummer vijf op de ranglijst van grootste Braziliaanse steden is Fortaleza. Deze metropool ligt aan zee in het noordoosten van Brazilië. Bijzonder aan de stad is dat hij niet door de Portugezen is gesticht, maar door de Nederlanders. Het heette toen Fort Schoonenborch. Later werd het door de Portugezen veroverd en later werd het deel van Brazilië. Fortaleza is vooral bekend vanwege haar prachtige stranden, met daarbij de prachtige rode kliffen, wuivende palmbomen en blauwe lagunes. Een tropisch paradijs dus in combinatie met een wereldstad. Daarnaast staat de stad bekend vanwege haar folkloristische dansen die je kunt bewonderen in het theater José de Alencar

4. Brasilia


overno do Brasil/wikicommons

Brasilia is de officiële hoofdstad van het land en ligt vrijwel volledig in het geografische midden van Brazilië. Het bijzondere aan deze stad is dat hij in de jaren `50 volledig is ontworpen door een architect als de toekomstige hoofdstad van Brazilië. Dat heeft geresulteerd in een bijzondere hoeveelheid moderne architectuur en een ruim opgezet stadscentrum. Het ontwerp van de stad heeft de vorm van een vliegtuig. In het midden vind je alle regeringsgebouwen en de twee vleugels zijn twee gestructureerd opgezette woonwijken met grote woonblokken. De meeste regeringsgebouwen, plus de infrastructuur van de stad zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard.

3. Salvador


Fotos GOVBA/flickr

Nummer drie op de lijst is Salvador. Ook deze stad ligt aan zee, maar dan meer ter hoogte van het midden van Brazilië. Salvador is eigenlijk de perfecte stad in Brazilië om te bezoeken. Het is een bijzondere combinatie van strand, cultuur en een historische binnenstad. Net zoals Fortaleza kenmerkt Salvador zich door een aantal fraaie stranden, zoals bijvoorbeeld het Porto da Barra strand. Het wordt gekenmerkt door een klein, wit koloniaal fort en is niet alleen een mooie plek om te zwemmen, maar ook om te genieten van een prachtige zonsondergang. De cultuur in Salvador is het beste te omschrijven als Afro-Braziliaans. Brazilië was lange tijd een aanvoerhaven voor Afrikaanse slaven die te werk werden gesteld op de vele koffie- suiker of rubberplantages. De Afrikaanse cultuur heeft zich inmiddels vermengt met de Braziliaanse wat zich vooral uit in een hoge mate van gastvrijheid en een enthousiaste variant op het jaarlijkse carnaval.

2. Rio de Janeiro


Halley Pacheco de Oliveira/wikicommons

Rio, zoals de stad ook wel simpelweg wordt genoemd, is waarschijnlijk de meest beroemde stad van Brazilië. Het wordt ook wel vaak, ten onrechte, beschouwd als de hoofdstad van het land. Rio de Janeiro, plus omgeving, zijn economisch gezien het meest ontwikkeld en vormen het hart van het economische centrum van Brazilië. Voor de toeristen is het echter vooral de stad van het beroemde strand de Copacabana en natuurlijk het Christusbeeld. In de directe omgeving van de stad vindt je veel prachtige natuur, zoals Botafogo en het Tijuca bos.

1. São Paulo


chensiyuan/wikicommons

De grootste stad van Brazilië is São Paulo. Dat is waarschijnlijk ook niet voor niets als je beseft dat São Paulo het financiële centrum is van Brazilië. Je vindt hier een afwisseling van moderne architectuur in combinatie met restanten van het oude koloniale São Paulo. Verder vind je er ook veel culturele instellingen zoals een kunstmuseum en het Theatro Muncipal. Ook São Paulo is zeker de moeite van een bezoek waard als de grootste stad van het immense Brazilië.

  • Voeg Toe!