5 Grootste Steden van Duitsland

Duitsland is één van de meest populaire vakantielanden voor Nederlanders. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het zijn tenslotte onze Oosterburen, waardoor je makkelijk met de auto over de Autobahn kunt rijden om vrijwel elke bestemming binnen een dag te bereiken. In 2012 waren er maar liefst 11 miljoen overnachtingen door Nederlanders in Duitsland, waarbij vooral de natuurgebieden het Sauerland en de Eiffel erg populair waren. Toch is Duitsland veel meer dan alleen maar mooie natuurgebieden vlak over de grens. Ook de grote steden hebben namelijk hun charme. In dit overzicht de vijf grootste steden van Duitsland, inclusief de beste redenen om juist deze plaatsen te bezoeken.

5. Frankfurt am Main

frankfurt
Roland Meinecke / Wikicommons

Frankfurt am Main zou je ook wel het Rotterdam van Duitsland kunnen noemen. Ze delen namelijk hetzelfde tragische lot uit het verleden, aangezien in beide steden gedurende de Tweede Wereldoorlog de binnenstad voor een groot deel is verwoest. Net zoals in Rotterdam is ook in Frankfurt alles vervolgens weer op een moderne manier opgebouwd, waardoor de stad een hele eigen sfeer heeft gekregen. Zo kun je uitgebreid shoppen in de Zeil, de winkelstraat van Frankfurt. Neem daarnaast ook de tijd voor het befaamde Goethe huis. Dit is het geboortehuis van Duitsland`s meest beroemde dichter.

4. Keulen

Ballonfahrt ueber Koeln
© Eckhard Henkel, CC BY-SA 3.0 DE

Keulen is in Nederland vooral bekend vanwege de befaamde kerstmarkt die iedere december weer grote aantallen bezoekers trekt. In combinatie met de relatieve nabijheid tot Nederland is het een aantrekkelijke stad om gewoon eens een weekendje heen te gaan om de Duitse sfeer te proeven. Het prominente middelpunt van de stad is de Dom. Deze kathedraal stamt uit 1248 en is maar liefst 157 meter hoog. Een goede gymnastiekoefening voor als je wat honger wilt kweken voor een authentieke Duitse lunch in een echte Konditorei. Een samentrekking van een bakkerij en een café.

3. München

munchen
© Thomas Wolf, www.foto-tw.de

Ook München is natuurlijk behoorlijk bekend in Nederland en dan vooral vanwege het bier. Tijdens het Oktoberfest is het namelijk de gewoonte om deze drank, gekleed in traditionele Lederhosen, met grote hoeveelheden achterover te slaan. Het feest heeft inmiddels internationale allure gekregen en trekt ieder jaar weer een grote hoeveelheid dorstige toeristen die dit alles eens in het echt willen meemaken. Een biertje in Duitsland krijg je overigens niet in een vaasje zoals in Nederland, maar in een echte pul. Hier kan makkelijk een halve liter tot een liter per keer in, wat gelijk enigszins de grote hoeveelheden verklaart die hier gedronken worden.

2. Hamburg

Hamburg

Waar Munchen helemaal in het zuiden van Duitsland ligt, vind je Hamburg juist helemaal in het noorden van het land. De stad ligt vlak bij de Noordzee aan de rivier de Elbe. Uniek voor de stad is het grote aantal kanalen en bruggen. Dat zijn er maar liefst 2300. De meeste daarvan zie je niet eens liggen, maar een aantal zijn zeker de moeite van het bekijken waard. De Köhlbrandbrücke en de Kattwykbrücke zijn bijvoorbeeld erg bekend. Daarnaast heeft Hamburg een groot historisch centrum met veel gezellige cafés. Wie van cultuur houdt kan terecht in de Hamburger Kunsthalle. Deze is verdeeld over drie locaties met een gezamenlijk oppervlak van ongeveer 13000 vierkante meter.

1. Berlijn

Berlijn

De grootste stad van Duitsland is de hoofdstad Berlijn. Vooral voor veel oudere mensen staat deze stad vooral bekend als het symbool van de oude verdeling van Duitsland. Vanaf de jaren `60 tot aan het einde van de jaren `80 verdeelde de beroemde Berlijnse muur de stad in twee delen. Inmiddels is Berlijn alweer 25 jaar een eenheid. Toch kun je deze moderne geschiedenis nog herbeleven door een bezoek te brengen aan het beroemde Checkpoint Charlie. Vlak daarbij vind je het museum The Wall. In dit gebouw is bijna levensecht nagemaakt hoe deze grensovergang er vroeger uitzag.

  • Voeg Toe!