5 Grootste Steden van Frankrijk

Frankrijk blijft nog steeds een aantrekkelijk vakantieland. Naast de bergen en de prachtige natuurgebieden is een stedentrip naar een van de Franse steden een favoriete bestemming voor vele Nederlandse toeristen. Bekende monumenten bezichtigen, wandelen in groene parken en uitgebreid shoppen in winkelbuurten? Het kan allemaal! In dit artikel beschrijven we de belangrijkste bezienswaardigheden van de vijf grootste Franse steden.

5. Nice: trekpleister aan de Franse Rivièra


W. M. Connolley/wikicommons

De miljoenen toeristen die jaarlijks de Franse zuidkust bezoeken, mogen Nice niet overslaan. Gelegen aan de Middellandse Zee tussen Genua en Marseille, is Nice de belangrijkste toeristische bestemming aan de Franse Rivièra. Het is de vijfde grootste stad van Frankrijk. Langs de kust vindt u de Promenade des Anglais. Welgestelde Engelsen lieten deze boulevard in de 19de eeuw aanleggen. Bezoek ook de mondaine haven Port Lympia, waar u de meest luxueuze jachten kunt bewonderen. Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain. In het Parc de la Colline du Château, gelegen op een heuvel boven de stad, hebt u een adembenemend uitzicht over Nice.

4. Toulouse: bekende stad aan de Garonne


Benh LIEU SONG/wikicommons

De vierde grootste Franse stad is Toulouse, gelegen in het zuiden van Frankrijk aan de rivier Garonne. Toulouse heeft een rijke geschiedenis, en dat merk je aan de vele historische gebouwen. Absolute aanraders zijn de kathedraal Saint-Etienne en de pelgrimskerk Saint-Sernin. De uitgestrekte Place du Capitole is het hart van de stad. Wie van kunst houdt, komt in één van de vele kunstmusea zeker aan zijn trekken. Het Cité de l’Espace is een bekend ruimtevaartmuseum, dat reeds van ver de aandacht trekt met een 45 meter hoge ruimteraket. Tenslotte kunt u ook nog genieten van een glaasje wijn op een gezellig terrasje of heerlijk wandelen op de oevers van de Garonne.

3. Lyon: de derde stad van Frankrijk


B.navez/wikicommons

Aan de samenvloeiing van de rivieren Rhône en Saône, in het oosten van Frankrijk, is de stad Lyon ontstaan. De historische kern van de stad werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de Cathédrale de Saint-Jean kunt u prachtige gebrandschilderde ramen bekijken en eveneens een van de oudste astronomische uurwerken van Frankrijk. De basiliek Notre-Dame de Fourvière is een moderne basiliek die pas op het einde van de 19de eeuw werd gebouwd. In Lyon werd ook de film geboren. In het Institut Lumière kun je ’s werelds eerste filmcamera bewonderen.

2. Marseille: grootste handelshaven en tweede stad van Frankrijk


Olivier Cleynen/wikiommons

De grootste havenstad van Frankrijk, Marseille, ligt aan de Middellandse Zee in het zuiden van het land. De oude haven of Vieux-Port is een belangrijke toeristische attractie. Om de haven te verdedigen werden in de 17de eeuw de forten Saint-Jean en Saint-Nicolas aangelegd. De grote abdij Abbaye De Saint-Victor vindt u aan de zuidkant van de haven. Wie na de drukte van de stad even wil uitrusten in een groene omgeving, kan in het uitgestrekte Parc Borely terecht, een rustgevende oase van 54 hectare.

1. Parijs: terecht de eerste stad van Frankrijk


Wladyslaw (Taxiarchos228)/wikicommons

Parijs is natuurlijk de grootste stad van Frankrijk. Deze hoofdstad aan de Seine heeft zoveel aan de toerist te bieden, dat zelfs een dikke reisgids niet alles kan beschrijven. De Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre, Montmartre… : het zijn allemaal bekende trekpleisters. Maar zoek in Parijs ook eens de rust op van de vele parken en begraafplaatsen. Vergeet ook niet om ’s avonds een rondrit te maken door de stad: Parijs wordt niet voor niets de Lichtstad genoemd!

Voor wie geïnteresseerd is in de echte bevolkingsaantallen van de Franse steden. Dit waren het aantal inwoners van de steden in 2013:

  1. 1. Parijs – 2.229.621
  2. 2. Marseille – 855.393
  3. 3. Lyon – 500.715
  4. 4. Toulouse – 458.298
  5. 5. Nice – 342.295

bron: wikipedia

  • Voeg Toe!