5 Grootste Steden van India

India is een immens groot land aan de Indische Oceaan. Het grootste deel van het land is schiereiland. De vijf grootste steden zijn alle miljoenensteden. We zetten ze op een rij in volgorde van grootte, te beginnen met de op vier na grootste stad.

5. Hyderabad

In de zuidelijk gelegen deelstaat Telangana ligt Hyderabad, met bijna zeven miljoen inwoners. De stad is de gedeelde hoofdstad van Telangana en de deelstaat Andhra Pradesh. De ruim vierhonderd jaar oude stad staat bekend om zijn rijke cultuur in de vorm van talrijke moskeeën, tempels en monumenten. Sultan Muhammad Quli Qutb Shah stichtte de stad in 1591 omdat de oude hoofdstad Golkonda zonder water was komen te zitten. Nadat India in 1947 onafhankelijk werd, wilden de heersers over de stad aansluiting bij Pakistan maar Hyderabad werd uiteindelijk onafhankelijk. Een jaar later kwam de door hoofdzakelijk moslims bewoonde stad weer bij India.

4. Chennai

In de deelstaat Tamil Nadu ligt de metropool Chennai, voorheen bekend als Madras. De aan de Golf van Bengalen gelegen oude stad is met zijn ruim zeven miljoen inwoners een van de grootste culturele en economische centra van zuidelijk India. Het is een van de meest door toeristen bezochte steden en dat is mede te danken aan het feit dat reisadviseur Lonely Planet de stad in zijn top tien van te bezoeken steden plaatste in 2015. Tevens staat de stad bekend als gezondste plaats van India, dus een derde tot bijna de helft van de toeristen komt voor de gezondheid. Het is eveneens de stad met de meeste expats: meer dan honderdduizend. Chennai bestond al in de eerste eeuw.

3. Bengaluru

De hoofdstad van de deelstaat Karnataka is met zijn achtenhalf miljoen inwoners de derde stad van India. In de veertiende eeuw werd Bengalurou – ook wel Bengalore – gesticht onder de naam ‘Bendakalooru’. Dat betekende letterlijk dat de stad bekend stond om zijn gekookte bonen. Ooit was de stad een zeer belangrijke industriestad maar tegenwoordig is het India’s Sillicon Valley. Een ander bekend aspect van de stad zijn de tuinen, bijvoorbeeld de Lal Bagh. De stad is modern en dat is te zien aan het nieuwe vliegveld en de metro. Vooral inwoners van Kerala en Tamil Nadu worden aangetrokken door Bengaluru.

2. Delhi

De op één na grootste stad van India is Delhi. Met ruim elf miljoen inwoners behoort Delhi niet tot een deelstaat maar is het een afzonderlijk staatkundig territorium. Het is aan de ene kant een industriestad en aan de andere is er volop cultuur te genieten: musea, theaters en veel historische gebouwen uit de Mogoltijd (1526-1858). Bovendien zijn er belangrijke universiteiten. De stad is erg oud en kent een rijke historie. Zo stamt de Qutub Minar uit de zevende eeuw. De Jama Masjid is de grootste moskee van India. Verder is het Rode Ford bekend met zijn drieëndertig meter hoge zandstenen muren met een lengte van twee kilometer. De hoofdstad van India, New Delhi, is overigens vele malen kleiner met minder dan driehonderdduizend inwoners.

1. Mumbai

De hoofdstad van de deelstaat Maharashtra is de grootste stad van het land met naar schatting dertien miljoen inwoners. De stad ligt op een eiland en hij stamt van ver voor de jaartelling. De Portugezen hanteerden de naam Bom Bahia (goede baai) en de Britten hebben deze naam later verengelst tot Bombay. In 1996 werd het officieel Mumbay in een streven door de overheid naar terugkeer van oorspronkelijke Indiase benamingen. Mumbai is het financiële centrum van India. Bovendien zijn er volop indrukwekkende historische gebouwen, zoals de Chhatrapati Shivaji Terminus. Ook technologie is belangrijk voor de stad en natuurlijke de bekende filmindustrie Bollywood.

  • Voeg Toe!