5 Grootste Steden van Noord-Brabant

Noord-Brabant: de provincie van Carnaval en de zachte ‘g’. Deze zuidelijke provincie staat bekend om zijn gastvrijheid, vrolijke mensen en sfeervolle steden en dorpen. De Brabantse gezelligheid is een waar fenomeen, en dat is in deze vijf grootste steden niet anders!

5. Oss

Oss
Iusd/wikicommons

Oss kent een rijke historie, en wordt al meer dan 4000 jaar bewoond. Hierdoor zijn er ook meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden in de stad, vooral voor cultuurliefhebbers. Wie terug in de geschiedenis wil duiken kan de resten van het kasteel van Oss bekijken op het Burchtplein. Maar met verschillende musea, natuurgebieden en winkels is er nog veel meer te beleven in de stad.

4. ’s Hertogenbosch

Hertogenbosch
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

’s Hertogenbosch, de hoofdstad van Noord-Brabant staat gek genoeg niet op nummer 1 op deze lijst. Het letterlijke hoogtepunt van de stad is de 73 meter hoge Sint-Janskathedraal. Vanaf het topje van deze kathedraal is de wijde omgeving van Den Bosch te zien. De binnenstad is bezaaid met leuke winkels en gezellige tentjes om te eten en drinken. Een bezoekje aan deze stad verdient traditiegetrouw natuurlijk wel een Bossche Bol, die bij ieder café wel te halen is.

3. Breda

Breda
G.Lanting/wikicommons

De echte studentenstad van Noord-Brabant belooft een levendig en bruisend hart te hebben. Er zijn dan ook vele café’s te vinden in de stad, maar er zijn nog veel meer hoogtepunten in Breda. Het historische centrum heeft meer dan genoeg historische gebouwen, zoals het Begijnhof en het Spanjaardsgat. Breda verdient de bijnaam “De parel van het zuiden” door deze prachtige gebouwen, maar ook door de groene ligging van de stad. Wie op zoek is naar natuurwandelingen is dus in Breda aan het goede adres.

2. Tilburg

tilburg
Roborgh /wikicommons

In tegenstelling tot de eerdere steden op deze lijst kent Tilburg niet echt een historisch hart. Dat maakt de stad niet minder leuk. Met moderne gebouwen en grote winkelstraten is Tilburg ideaal voor een echte dag in het bruisende leven van een stad. Bovendien staat Tilburg bekend om de vele kerken en kloosters: in de binnenstad zijn er al meerdere te vinden. In Tilburg komt de levendigheid van een grote stad samen met de typische Brabantse sfeer en gezelligheid.

1. Eindhoven

Eindhoven
Lempkesfabriek/wikicommons

De zogenaamde Brainport van Nederland staat bekend om de technische universiteit en de moderne ontwikkelingen die in het gebied plaatsvinden. Eindhoven is de vooruitstrevende hoofdstad van dit gebied. Met moderne wijken zoals Strijp-S weet Eindhoven zich te onderscheiden van alle andere steden in Noord-Brabant. Maar ook voor de dagelijkse bezoeker is er meer dan genoeg te doen in de stad. Wie op zoek is naar een feestje kan rond Carnaval een bezoek brengen aan Lampegat, zoals Eindhoven ook wel eens wordt genoemd.

  • Voeg Toe!