5 Grootste Steden van Turkije

De meeste vakantiegangers reizen naar de zonovergoten Turkse stranden. De Turkse steden bieden echter ook een schat aan cultuurhistorische gebouwen en bezienswaardigheden, die beslist de moeite waard zijn. Hieronder volgt een beschrijving van de vijf grootste Turkse steden.

5. Adana: een stad uit de oudheid

Adana
MUSTAFA TOR/wikicommons

De stad Adana bestaat reeds meer dan 3000 jaar. Adana ligt in het zuiden van Turkije, ongeveer dertig kilometer verwijderd van de kust. De stad kan genieten van een mediterraan klimaat. De rivier Seyhan stroomt door het centrum van Adana. Aan de oevers van de Seyhan werd de grootste moskee van Turkije gebouwd: de Sabancı centrale moskee. De Taşköprü (Stenenbrug) is een overblijfsel uit het Romeinse tijdperk. Verder vind je in Adana vele 16de-eeuwse gebouwen die stammen uit de Ottomaanse periode.

4. De universiteitsstad Bursa

Bursa
Karelj /wikicommons

De stad Bursa is gelegen in het noorden van Turkije. Bursa ligt in vogelvlucht zo’n 120 km ten zuiden van Istanboel. In Bursa zijn vooral de auto-industrie en de textielindustrie goed vertegenwoordigd. De stad bezit bovendien een universiteit: de Uludağ universiteit. De bergen in de wijdere omgeving van Bursa zijn geschikt om aan wintersport te doen. De stad telt een twintigtal tombes van Ottomaanse sultans. De Yeşil Camii of Groene Moskee is een bekende 14de-eeuwse moskee in het centrum van Bursa.

3. Izmir: toeristische stad aan de Middellandse Zee

Izmir
TARIK GANDUR /wikicommons

Izmir, in het westen van Turkije aan de Middellandse Zee, is een belangrijke Turkse havenstad. De geschiedenis van Izmir gaat terug tot de elfde eeuw voor Christus. De burcht van Izmir (Kadifekale) torent boven de stad op de top van een heuvel. Een ander herkenningspunt is de Klokkentoren van Izmir, gelegen op het Konakplein. De oude agora bevat nog restanten van de vroegere Romeinse marktplaats. In de bazaar van Izmir (Kemeraltı) kun je slenteren langs kleine winkeltjes die allerlei souvenirs verkopen.

2. De Turkse hoofdstad Ankara

Ankara
Uğurgüler06 /wikicommons

Sinds 1923 is Ankara de hoofdstad van Turkije. Gesticht in de negende eeuw voor Christus, bezit het oude stadsgedeelte van Ankara nog vele Romeinse en Byzantijnse overblijfselen. Ankara ligt in het centrum van Turkije, op de Anatolische hoogvlakte. De stad kent een continentaal klimaat, gekenmerkt door hete, droge zomers en koude winters. In het nieuwe stadsgedeelte vind je uitgestrekte parken en moderne regeringsgebouwen. Het Museum van Anatolische beschavingen is een bekende toeristische trekpleister.

1. Istanboel: de grootste stad van Turkije

Istanboel
Omar David Sandoval Sida /wikicommons

Istanboel ligt in het westen van Turkije. De Bosporus verdeelt de stad in een Europees en een Aziatisch gedeelte. Het was de vroegere hoofdstad van het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk. Historische gebouwen en bezienswaardigheden vind je in Istanboel in overvloed. Het Topkapi Paleis was het vroegere onderkomen van de Ottomaanse sultans. De overbekende moskee Hagia Sofia trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Ook de Blauwe Moskee is een voorname trekpleister. De Grote Bazaar is de bekendste overdekte markt van Istanboel. Verder vind je in Istanboel nog talrijke musea, moskeeën, kerkgebouwen en paleizen die een bezoek meer dan waard zijn.

  • Voeg Toe!