5 Grootste Vliegvelden Nederland (2015)

Nederland, al is het een klein landje, heeft naast de vele burgerluchthavens ook diverse militaire vliegbases, zweefvliegvelden en helikopterhavens verdeeld over het land. Van de vijf grootste vliegvelden in Nederland zijn Schiphol en Rotterdam The Hague Airport het meest bekend. Al met al zijn deze vijf luchthavens goed voor circa 60 miljoen passagiers per jaar. De meeste passagiers zijn toeristen en zakenreizigers, veelal transitpassagiers vanuit andere delen van de wereld.

5. Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde
foto: Mark Brouwer / wikicommons

Vanaf vliegveld Eelde bij Groningen vertrekken circa 169.000 passagiers per jaar. De luchtvaartmaatschappijen die hierop vliegen (voornamelijk Transavia en Corendon Airlines) hebben minder kosten voor landingsgelden en kunnen hun vluchten hierdoor goedkoper aanbieden. Ook schept deze luchthaven veel werkgelegenheid in de regio.

4. Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport
foto: Bjorn van der Velpen / wikicommons

Maastricht Aachen Airport, gelegen in de gemeente Beek in Limburg, verwerkt per jaar ongeveer 283.000 passagiers. Deze luchthaven heeft vergeleken met het vliegveld in Eelde, een gunstigere centrale ligging en economisch gezien groeit deze regio. Dit heeft een positief effect op de passagiersaantallen en vrachtvervoer. Toch zijn het voornamelijk de chartermaatschappijen die deze luchthaven aandoen.

3. Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport
foto: Quistnix / wikicommons

Rotterdam The Hague Airport, voor velen ook wel bekend als Zestienhoven, is in eigendom van de Schiphol Group. Het aantal passagiers dat van deze luchthaven vertrekt, is 1,7 miljoen per jaar waarmee het aantal vliegbewegingen op ruim 49.000 per jaar ligt. Vanwege het drukbevolkte gebied rondom het vliegveld zijn tussen 23:00 en 07:00 het aantal starts en landingen alleen toegestaan onder strenge voorwaarden.

2. Eindhoven Airport – 3.9 miljoen

Vliegbasis Eindhoven
foto: CoolmenNL / wikicommons

Qua reizigersaantallen is Eindhoven Airport het grootste regionale vliegveld in Nederland. Het wordt gebruikt voor zowel militair als burger vliegverkeer. Totaal komt dat neer op circa 3,9 miljoen passagiers per jaar. Sinds 2013 is er een uitbreiding van de terminal in gebruik genomen en kan daardoor meer passagiersstromen aan. Ook de huidige terminal is opgeknapt en voldoet meer aan de eisen van de moderne reiziger. Hierdoor kan er meer capaciteit geboden worden om het bovengenoemde aantal gemakkelijk aan te kunnen.

1. Luchthaven Schiphol – 55 miljoen

Luchthaven Schiphol

Deze aantallen lijken voor een klein land als Nederland al heel veel maar vallen natuurlijk in het niet bij de cijfers van de Nationale Luchthaven Schiphol die dit jaar een record aantal passagiers verwacht van ruim 55 miljoen. Het is het oudste vliegveld van Nederland, operationeel sinds 1916 en heeft inmiddels 6 banen in gebruik. Om de concurrentie van andere Europese vliegvelden voor te zijn moet Schiphol blijven vernieuwen en uitbreiden. Het luchthaventerrein is een stad op zich met alle faciliteiten die een reiziger zich maar kan wensen. Dankzij vernieuwde lounges en verbeterde security punten die reeds in gebruik zijn genomen, zal de stroom van mensen nog beter te behappen zijn. En is er mogelijkheid om in de toekomst nog meer te groeien.

  • Voeg Toe!