De langste rivier van Nederland

linge
Nederlands grootste rivier, die volledig in Nederland ligt, is de Linge. De Linge heeft een lengte van 108 kilometer en deze rivier kom je tegen in de Betuwe. De rivier stroomt van Doornenburg tot aan Gorichem. Het water gaat slechts met een debiet van 7 m3 per seconden. Debiet drukt de hoeveelheid water die er per seconde door de rivier wordt afgevoerd uit.

De Linge behoort bij de gemeente Lingewaal en Lingewaard, hier heeft de rivier dan ook zijn naam aan te danken. De Linge is niet geheel toegankelijk is voor gemotoriseerde schepen. Wil je graag een rondje op de Linge varen, kijk dan even goed waar je precies mag varen. De Linge is een echte toeristische rivier, onderweg kom je namelijk prachtige fruitboomgaarden tegen. Bepaalde delen van de Linge kun je met de kano doen en daarnaast is de Linge zeer geschikt voor waterrecreatie. Aangezien er weinig scheepvaart is en er weinig stroom staat.

Andere bekende rivieren die je in Nederland tegenkomt zijn onder meer de Maas, de Rijn, de Lek, de Eems en de Waal. De Rijn is de grootste rivier van Europa met een lengte van 1.233 km en een deel van deze rivier loopt door Nederland en gaat door naar Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland.

    1. Lex Abels 25 februari 2016

    Voeg Toe!