Diepst (bekende) Plek in de Oceaanbodem

marianentrog
foto: Kmusser / Wikicommons

De Marianentrog is met een diepte van ongeveer 11 kilometer de diepst bekende plek in de oceaan. Of het de aller diepste plek is weten we niet zeker aangezien het meten van dit soort dieptes moeilijk is. De snelheid van geluid in water, waarmee een normaal echolood werkt, varieert met de zoutgraad die op grote dieptes echter niet bekend is. Een sonde naar beneden sturen en op de bodem de druk meten werkt niet doordat (alweer) de zoutgraad van alle waterlagen erboven niet bekend is. Door deze omstandigheden moet rekening worden gehouden met meetverschillen van ongeveer een procent. (bron: wikipedia).

De Marianentrog is gelegen ten oosten van de Marianen, deze bevinden zich in de Grote Oceaan ten noorden van de Carolinen en ten zuiden van de Japanse Bonin- en Vulkaan-eilanden. De trog is ongeveer 2500 kilometer en heeft een gemiddelde breedte van zo’n 70 kilometer.

diepzee

De bodem van de Marianen trog is meerdere malen bereikt. In 1960 voor het eerst door onder andere Jacques Piccard in een Bathyscaaf, een speciale onderzeeër. De boordmeter gaf 11.521 meter aan, maar dit werd gecorrigeerd tot 10.916 meter. Men verwachte geen levende wezens op deze dieptes, maar ze ontdekten onder ander schol, bot en garnalen.

De nauwkeurigste meting is die van de Japanse diepzeezonde Kaikō die in 1994 onbemand de bodem van de Marianentrog haalde, hij registreerde een diepte van 10.911 meter.

In 2012 is de beroemde regisseur James Cameron (Terminator, Avatar) afgedaald tot een diepte van 10.898 meter. Hij heeft hierover een film gemaakt, Deepsea Challenge 3D.

  • Voeg Toe!