Dunste vrouw ter wereld

De Amerikaanse Lizzie Velasquez (13 maart 1989) heeft een zeldzame ziekte, Neonatal Progeroid Syndrome, waardoor ze niet kan aankomen, hoeveel ze ook eet. De ziekte is zeer zeldzaam, slechts twee andere mensen op de wereld leiden er ook aan. Ze heeft nul procent lichaamsvet, en heeft nog nooit meer dan 29 kilogram gewogen.

Om in leven te blijven moet ze de hele dag door kleine porties eten, in totaal ongeveer 5.000 calorieën per dag (een gemiddelde vrouw heeft ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig). Ze is blind in haar rechter oog en ziet slecht met haar linker, haar immuunsysteem is zeer zwak, maar de ziekte is niet terminaal. Haar belangrijkste organen worden niet aangetast.

Op haar 15e ontdekte ze een Youtube filmpje met de titel ‘The Most Ugly Woman in the World’ (de lelijkste vrouw te wereld) en het had al bijna 5 miljoen views. De reacties logen er ook niet om. Lizzie probeert echter het beste van de situatie te maken en zet zich in voor een betere wereld waarin niet gepest wordt en mensen tevreden zijn met hoe ze eruit zien. Ze treedt op als spreker en heeft in 2012 het boek “Be Beautiful, Be You” gepubliceerd. Zelfs is ze ondertussen tevreden met wie ze is, ze zegt erover:

“I would never ever ever change my appearance even if I could. It has taken me so many years to accept who I am and like the person I see in the mirror so I wouldn’t change it just to ‘fit in’.”

Lizzie voor TEDx

  • Voeg Toe!