Eerste Gekloonde Dier: Dolly Het Schaap

dollly gekloond

Ondertussen is bijna ieder dier wel een keertje gekloond. En wie weet in het geniep ook al een mens? En wat dacht je van uitgestorven dieren? Is Jurrasic Park straks echt werkelijkheid?

Maar het eerste dier dat werd gekloond was een schaap met de naam Dolly. Dit gebeurde op 5 juli 1996. Ze werd gekloond uit weefsel van de uiers van een volwassen ooi. De naam Dolly heeft hier alles mee te maken, omdat ze is gekloond uit uiers is ze vernoemd naar die beroemde dame met grote borsten, Dolly Parton (of ze blij is dat iemand ze uiers noemt …)..

Op 14 februari 2003 liet een dierenarts de toen zesjarige Dolly inslapen vanwege een longontsteking die samenging met voortijdige artritis. Mogelijk heeft Dolly deze ziekte zo vroeg gekregen, omdat de cel die bij het klonen werd gebruikt al voor de geboorte beschadigd was. Daarom twijfelen wetenschappers of een gekloonde cel zichzelf naar zijn oorspronkelijke model kopieert of zijn huidige, al beschadigde, genen overdraagt.

In 2006 gebruikte de hoogleraar Keith Campbell van de universiteit van Nottingham het weefsel dat gebruikt is voor het klonen van Dolly en maakte hij nog vier klonen, die genetisch identiek zijn aan Dolly. Deze vier ‘Dolly’s’ zijn gezond en wel en worden verzorgd op de universiteit. De nieuwe Dolly’s zouden wel eens beter kunnen zijn dan de oorspronkelijke Dolly, aangezien ze op hun zesde levensjaar nog volkomen gezond zijn.

bron: wikipedia

  • Voeg Toe!