Giftigste kwal ter wereld

Chironex FleckeriKwallen, het zijn niet de meest mooie dieren om te zien. Ze zijn glibberig en ook in Nederland zie je veel kwallen op het strand liggen. Deze zijn echter vaak onschuldig en kunnen geen kwaad. Er zijn echter ook kwallen die extreem giftig zijn met als gevolg dat men er aan kan overlijden. Een voorbeeld van zo’n kwal is de Chironex Fleckeri. Dit is de giftigste kwal ter wereld. Tevens niet alleen de giftigste kwal, maar ook een van de giftigste diersoorten ter wereld.

Een Chironex Fleckeri heeft genoeg gif in zich om ruim 60 mensen te doden. Andere benamingen voor deze kwal zijn ook wel Australische zeewesp of gewoon zeewesp. Ze komen voornamelijk voor aan de kusten van Australië, Nieuw-Guinea, Indonesië, Vietnam en de Filippijnen.

De tentakels van een zeewesp kunnen ruim 3 meter lang worden. Wanneer men in aanraking is gekomen met de tentakels kan een mens binnen 3 minuten overlijden. Door middel van de tentakels worden er namelijk giftige netelcellen afgeschoten. Enkele seconde na aanraking met de tentakels zal men een heftige pijn voelen. Enkele seconden daarna kan de pijn zich omzetten in verlies van het bewustzijn en vervolgens kan de ademhaling er mee ophouden. Zodra men in aanraking is gekomen met de tentakels van deze giftige kwal is het noodzakelijk om direct naar het ziekenhuis te gaan.

    1. joop rs 6 maart 2015

    Voeg Toe!