Giftigste paddenstoel ter wereld

groene knolamanietEr zijn enorm veel giftige paddenstoelen. Hierbij kun je denken aan een karbolchampignon, narcisamaniet, een vliegenzwam, portieramaniet, gordijnzwammen, satijnzwam en ga zo maar door. Een van de giftigste paddenstoelen ter wereld is echter de groene knolamaniet. In het Engels wordt deze paddenstoel ook wel death angel of death cap genoemd.

Groene knolamanieten kun je herkennen aan de olijfgroene tot gele kleur. De hoed van de paddenstoel kan uitgroeien van zo’n 6 tot 12 centimeter. De hoed is klokvormig en de paddenstoel wordt omgeven door een vlezige beurs. De steel van de groene knolamaniet is wit en slank en draagt een vlezige ring. Deze paddenstoelen kun je vinden in loofbossen onder eiken, beuken, bazelaars en kastanjebomen. De ideale periode voor deze paddenstoel is van juli tot oktober.

De groene knolamaniet is extreem giftig. Bij inname van een kleine hoeveelheid van deze paddenstoel kan overlijden het gevolg zijn. Het gif waar de paddenstoel over beschikt is namelijk extreem giftig voor de lever. Toxinen waar de groene knolamaniet over beschikt zijn onder andere mycotoxine. Daarnaast zijn er nog zeven andere toxinen. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 15% van de slachtoffers binnen 10 dagen sterft na het eten van deze paddenstoel. Mensen die de paddenstoel hebben gegeten en het overleven, herstellen nooit volledig.

  • Voeg Toe!