Giftigste spin ter wereld

Braziliaanse zwerfspin
Wikicommons

Veel mensen krijgen al de kriebels bij het woord alleen: een spin. Sommige mensen hebben ook een spinnenfobie. Hier in Nederland hebben we alleen maar relatief kleine en onschuldige spinnen. Er bestaan echter ook enorm giftige spinnen. Zo is de Braziliaanse zwerfspin de giftigste spin ter wereld. Deze spin bevond zich een korte tijd geleden per ongeluk nog in Nederland. Een man uit Tilburg beleefde dan ook de schrik van zijn leven toen hij de spin vond in een doos.

De Braziliaanse zwerfspin, ook wel Braziliaanse loopspin genoemd, komen voornamelijk voor in landen als Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië. Daar lopen ze rond in regenwouden en tevens komen ze veel voor op bananenplantages. De spin wordt herkent door zijn bruine kleur en het gestreepte achterlijf. Een vrouwtje kan ruim 4 centimeter worden.

De zwerfspin is extreem giftig zijn, zeer agressief en enorm snel. Het gif waar de spin over beschikt heeft een neurotoxische werking. Bij een beet waarbij 0,3 microgram gif vrijkomt kan het gevolg al dodelijk zijn. De neurotoxische werking van het gif zorgt er voor dat de ademhalingsspieren verlamt worden en er uiteindelijk mee zal stoppen. Het is dan ook van noodzaak dat tegengif direct na de beet wordt toegediend. Binnen 6 uur na de beet kan men al overlijden aan het gif.

  • Voeg Toe!