Grootste Dier ter Wereld

Zou je een top 10 maken, of zelfs een nog grotere lijst, van grootste (oftewel zwaarste) dieren op aarde dan zou de hele lijst vol staan met walvissen. De nummer tien in de lijst van zwaarste dieren, de Grijze Walvis, is met een gemiddeld gewicht van 19.500 kilogram zelfs nog vier keer zo zwaar als het zwaarste landdier, de Savanneolifant. Daarom beschrijven we eerst het aller zwaarste en grootste dier op aarde, de Blauwe Vinvis, en daarna het zwaarste landdier.

Zwaarste dier: Blauwe Vinvis – 170.000 kilogram

blauwe vinvis staart
foto: “Mike” Michael L. Baird / flickr

Het allergrootste dier ter wereld is de Blauwe Vinvis, een zoogdier dat behoort tot de groep van baleinwalvissen. De Blauwe vinvis kan een lengte van 30 meter bereiken en 170.000 kilogram wegen. Een vergelijking: de tong van de blauwe vinvis is ongeveer even groot als een olifant en weegt zo’n 2.000 kilogram! Zo’n groot dier moet natuurlijk flink eten, en dat doen ze dan ook, ongeveer 3.500 kilogram plankton per dag. Ondanks het gigantische gewicht behalen deze walvissen toch nog snelheden van rond de 50 km/uur.

Zwaarste Landdier: Savanneolifant – 6.300 kilogram

Savanneolifant
foto: nickandmel2006 / Wikicommons

Het moge ondertussen duidelijk zijn dat het gewicht van het zwaarste landdier, de Savanneolifant in het niet valt bij het gewicht van de walvissen. Maar met een maximaal gewicht van 6.300 kilogram blijft het natuurlijk een gigantische reus! Dit gewicht geldt voor de mannetjes, de vrouwtjes zijn een stuk lichter, maximaal 3.500 kilogram. Ze worden zo’n 3 meter hoog, en 7 meter lang.