Grootste Orgaan in het Menselijk Lichaam

Vraag iemand om een aantal organen uit het menselijk lichaam op te noemen en ze komen waarschijnlijk met: nier, longen, lever, darmen, etc. De vraag is maar of iemand de huid opnoemt. Deze buitenste bekleding van het lichaam is namelijk ook een orgaan. Zelfs het grootste orgaan van het lichaam.

huid
foto: Helena Paffen / wikicommons

De huid bestaat uit drie lagen: de epidermis, de opperhuid. Daaronder ligt de dermis, de lederhuid, en de subcutis, ook wel de bindweefsellaag. De dikte van de huid verschilt per lokatie op het lichaam. De laag rond je ogen is bijvoorbeeld maar zo dik als een paar blaadjes papier, terwijl het eelt op je voeten zo dik kan zijn als een puntenslijper. De huid mag dan verschillende eigenschappen hebben over verschillende plekken, maar het geldt als één orgaan. Overigens telt alles dat het naakte menselijk lichaam bedekt mee als huid, dus ook de nagels en het haar.
Al met al is de huid ongeveer zo’n 16% van het totale gewicht. Gemiddeld weegt de huid ongeveer 10 kilogram. Volledig afhankelijk van het lichaam van de persoon in kwestie uiteraard. En nog een leuk feitje, zou je al de huid van een lichaam afpellen dan zou je deze kunnen uitspreiden over ongeveer 2 vierkante meter.

Andere zware organen:

– Maag-darmstelsel: 3.5 kilogram
– Longen: 2.5 kilogram (1.25 kg per stuk)
– Lever: 1.5 kilogram
– Hersenen: 1.4 kilogram
– Hart: 0.27 kilogram

bron: livescience

  • Voeg Toe!