Kortste Oorlog Ooit Gevoerd

kortste oorlog

Slechts 38 minuten duurde de “Engels-Zanzibarese Oorlog”, en daarmee is het de kortste oorlog in de geschiedenis. De oorlog vond plaats op 27 augustus 1896.

Nadat sultan Hamad bin Thuwaini was overleden (mogelijk vermoord), werd hij opgevolgd door zijn neef sultan Khalid bin Barghash. Hamad was Britsgezind, en Kahlid meer Duitsgezind. Groot-Brittannië wilde zijn invloed niet verlezen en daarom stelde ze een ultimatum, Khalid moest aftreden voor 27 augustus om negen uur ’s ochtends. Khalid echter barricadeerde zich in het paleis en riep de paleiswacht en andere burgers, ongeveer 2.800 man, op hem te beschermen. De Britten hadden een kleine oorlogsvloot van 3 kruisers en 2 kanonneerboten verzameld, bemand met onder andere 150 mariniers en 900 Zanzibari’s.
Om 2 minuten over 9 werd het vuur geopend. Het paleis werd gebombardeerd en het jacht van de sultan tot zinken gebracht. Om 9.40, na het wegschieten van de vlag op het paleis, werd het vuren gestaakt. Er waren 500 doden en gewonden aan Zanzibarese kant, en slechts één gewonde aan de Britse zijde.
Khalid wist te ontkomen met een Duits oorlogsschip, en vestigde zich in Dar es Salaam, toen een stad in Duits-Oost-Afrika. In Zanzibar werd weer een Hamud bin Muhammed sultan, uiteraard Britsgezind!

  • Voeg Toe!