Laagste Punt van Nederland

Hoe hoog of laag een punt in Nederland is wordt bepaald met het “Normaal Amsterdams Peil” (NAP). Voor het gemak wordt het NAP vaak gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Historisch ligt het NAP echter dichter bij het gemiddelde hoogwaterniveau in het IJ voor de afsluiting in 1872.

Het hoogste punt van Nederland ligt op (slechts) 322.7 meter boven zee en is te vinden boven op de Vaalserberg nabij Vaals.

Het laagste punt van Nederland bevindt zich midden in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel (Zuid-Holland). De hoogte, of beter laagte, van dit punt is 6.76 meter onder NAP. Aan de rand van de snelweg A20 staat onderstaand monument:

laagste punt nederland
foto: Richardw / Wikicommons

Als je overigens goed kijkt zie je dat op het monument een hoogte staat vermeld van -6.74 meter. Dit was de hoogte die tussen 1995 en 2005 werd aangehouden. In 2005 is de meting gecorrigeerd naar -6.76 meter.

Dit laagste punt van Nederland is ontstaan toen in 1841 de Zuidplaspolder werd drooggelegd. Eeuwenlang was in dit gebied veen gebaggerd, hierdoor was de Zuidplas ontstaan. Bij het droogleggen ontstond dit lage punt.

  • Voeg Toe!