Land met de meeste Tijdzones

tijdzones

Een tijdzone is een gebied op aarde met gelijke (standaard)tijd. De zones zijn ontstaan na een eeuwenlange ontwikkeling in het meten van de tijd. Vooral door de ontwikkeling van het spoorvervoer ontstond de nood aan een veralgemeende tijd. Eerder werd per plaats een lokale tijd aangehouden, gebaseerd op de (gemiddelde) lokale 12.00 uur-tijd. (wikipedia).

Welk land heeft de meeste tijdzones? Dat is Frankrijk, met maarliefst 12 verschillende tijdzones (en in de zomertijd zelfs 13). Deze verschillende tijdzones vinden we natuurlijk niet in het Europese Frankrijk zoals wij het kennen, maar op de vele overzeese gebieden in Franse handen. Zo kent Nederland ook twee tijdzones, UTC+1 in Nederland zelf en UTC-4 op Bonaire, Saba, en Sint Eustatius.

Het grootste aantal opeenvolgende tijdzones is te vinden in de Verenigde Staten, namelijk 8 (van UTC-11 tot en met UTC-4). De Volksrepubliek China daarentegen is het grootste land met slechts één tijdzone: sinds 1949 hanteert het hele land UTC+8. De grens tussen Afghanistan en China is de grens met het grootste tijdverschil, namelijk 3,5 uur (UTC+4:30 naar UTC+8).

    1. Michel 10 maart 2017
      • Marten 29 maart 2017

    Voeg Toe!