Langste Nederlandse Woord

Volgens het populaire tv programma Lingo is “kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden” met 60 letters het langste woord van Nederland. Ze hadden een wedstrijd uitgeschreven opzoek naar het langste woord.

Echter, dit woord staat niet in de Van Dale. Een woord mag namelijk geen samenvoeging zijn van andere woorden, waarvan voor iedereen de betekenis duidelijk is. “kindercarnavalsoptocht”, “voorbereidingswerkzaamheden”, “comitéleden”, allemaal woorden die een duidelijk betekenis hebben.

Welk woord is dan wel het langste en opgenomen in de Van Dale? “Meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen” met 38 letters. Alhoewel meestal simpelweg de afkorting MPS wordt gebruikt. Het is een stoornis waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen.

In de 11e editie van de Van Dale stond overigens een langer woord, namelijk “Zandzeepsodemineraalwatersteenstralen”. Een werkwoord bedacht door schrijver Herman Brusselmans in zijn roman “Het oude nieuws van deze tijden”. De betekenis van het woord is: “oprotten, opsodemieteren, opdonderen, ophoepelen”. Echter, sinds 2005 is het woord niet meer opgenomen in de Van Dale.

  1. Bram 1 december 2016
  2. .... 2 februari 2017
  3. Je dikke moeder 26 februari 2017
  4. Je dikke moeder 26 februari 2017
  5. Ger 11 juni 2017
  6. peter 22 juni 2017
  7. Gerard Van Sister 9 oktober 2018

  Voeg Toe!