Oudste Boom ter Wereld

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WikiCommons


De oudste bomen ter wereld zijn te vinden in de “White Mountains” in Californië (Amerika). Jarenlang werd gedacht dat een “Great Basin Bristlecone pine” (type dennenboom) de alleroudste was. Deze boom werd in 1957 ontedekt door Edmund Schulman en de leeftijd werd geschat op ongeveer 4844 jaar. Deze boom hebben ze de naam “Methuselah” gegeven, vernoemd naar een bijbels figuur die de leeftijd van 969 jaar gehaald zou hebben. Echter in 2013 is er een boom in de buurt ontdekt die nog ouder is, 5062 jaar op precies te zijn. Ook dit is een Bristlecone pine, een naam heeft de boom nog niet gekregen.

Voor wie de oude bomen wilt bewonderen, je zult zelf op onderzoek uit moeten gaan. De plek van de boom wordt namelijk geheim gehouden. Dit om vandalen te beletten om de boom te vernielen.
De Bristelcon Pine is dennensoort en dit type boom kan de meest extreme weersomstandigheden overleven. De boom kan tegen harde wind, koude temperaturen en kan bovendien goed over een lange periode met weinig water. De boom groeit overigens erg langzaam en maar 45 dagen in het jaar. Qua omtrek wordt de boom per eeuw maar 25 millimeter groter.

.

  • Voeg Toe!