Oudste Speler Ooit in de Eredivisie

oudste speler eredivisie
foto: Anefo / Croes, R.C.

Ga er maar aanstaan, 44 jaar, 9 maanden en 14 dagen, zo oud was de oudste speler ooit in de Eredivisie, en dan hebben we het over keeper Jan Jongbloed.

Hij speelde zijn laatste seizoenen (van 1982 tot 1986) voor Go Ahead Eagles. Hiervoor had hij gekeept voor AFC DWS, FC Amsterdam en Roda JC. Ook was hij geregeld keeper van het Nederlands Elftal, onder andere op het WK van Duitsland (1974) en Argentinië (1978). Uiteindelijk speelde hij 24 interlands.

Hij beëindigde uiteindelijk zijn lange loopbaan vanwege een hartinfarct die hij kreeg tijdens het duel Haarlem – Go Ahead Eagles, wie weet had hij anders nog wel langer door gespeeld …

Jongbloed stond bekend om zijn gedurfde speelstijl. Zo keepte hij tijdens de WK finale van 1974 met blote handen, “want anders kun je de bal niet voelen” aldus Jongbloed. Hij was een zogeheten ‘meevoetballende’ keeper, die regelmatig buiten het eigen strafschopgebied kwam.
In 1974 had Jongbloed naar Ajax kunnen verhuizen, echter hij wilde zijn vrije visdag niet opofferen. Hij heeft ook menigmaal verkondig het vissen leuker te vinden dan voetballen.

Naast het record van oudste speler heeft hij nog twee records in handen. Niet verrassend het hoogste aantal gespeelde wedstrijden in de Eredivisie (717), maar ook heeft hij als international het langst geen tegendoelpunt geïncasseerd, 683 minuten.

  • Voeg Toe!