Slimste Mens ter Wereld (hoogste IQ)

Of iemand slim is wordt meestal gemeten met het IQ (intelligentie-quotiënt). et is een score afgeleid van een verzameling gestandaardiseerde tests, die ontwikkeld zijn met het doel om de cognitieve vaardigheden van een persoon vast te stellen. Of de persoon met het hoogste IQ ook echt de slimste mens ter wereld is? Dat laten maar even in het midden.

Hoogste IQ

In het Guinness recordboek stond lange tijd de Amerikaanse Marilyn vos Savant vermeld met het hoogste IQ van 228. Echter, er werd gebruik gemaakt van een IQ test voor kinderen. Bij de IQ test voor volwassenen wordt gewerkt met standaard deviatie en zou haar IQ uitkomen op ‘maar’ 185.
Later stond ook een Koreaans jongetje, Kim Ung-Yong, in het boek met een score van 210, maar ook hier gaat het om de IQ test voor kinderen.

De hoogste IQ score behaald bij een ‘advanced IQ test’ is 198 en werd behaald door Abdesselam Jelloul. Bij zo’n test worden er 13 dimensies van intelligentie getest (analytisch, ruimtelijk, logisch, geheugen, muzikaal, taalkundige, filosofische, morele, spirituele, interpersoonlijke, intra-persoonlijke, lichamelijke en naturalist).

Het Guinness boek heeft de categorie van hoogste IQ volledig geschrapt uit het boek, omdat ze vinden dat de testen niet betrouwbaar genoeg zijn om de slimste mens te bepalen.

  • Voeg Toe!