Snelste computer ter wereld

snelste computer

Computerwetenschappers van het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben hun eigen record verbroken wat betreft de snelste computer ter wereld. De snelste computer ter wereld, de Titan, kan 20.000 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren, ofwel 20 petaflops per seconde. De computer beschikt over een intern geheugen van 700 terabyte, heeft bijna 300.000 chips die worden verbonden met elkaar op ruim 18.000 punten.

Om een voorbeeld te geven hoe snel dit is, de rekenkracht van zo’n computer met 20 petaflopts staat gelijk aan 7 miljard mensen die tegelijk 3 miljoen berekeningen per seconde doen.

De voorganger van de Titan, die ook gebouwd werd door ORNL, was de Jaguar. ORNL heeft met de Titan door een nog snellere computer te ontwikkelen dus eigen record verbroken. Voor nu zijn zij dus de terechte eigenaar voor de titel de snelste computer ter wereld. Of dit nog lang gaat duren is nog maar de vraag. Chipfabrikant Intel heeft namelijk aangegeven dat ze bezig zijn met het bouwen van een nog snellere computer. Of zij de titel gaan overnemen moet dus nog blijken.

  • Voeg Toe!