Snelste motor ter wereld

Suzuki GSX1300R

Veel mannen, maar ook vrouwen, vinden het vaak een enorme kick. Het rijden op een super snelle motor. De titel snelste motor ter wereld staat op naam van de Suzuki GSX1300R. De Nederlander Frank Gillebaard, ook wel The Flying Dutchman genoemd, is wereldrecordhouder. Hij behaalde met de Suzuki GSX1300R een snelheid van 427,12 kilometer per uur.

De GSX1300R is een motorfiets van het Japanse merk genaamd Suzuki. Deze motor is al sinds 1999 op de markt en heeft door de jaren heen diverse ontwikkelingen mee gemaakt. De Suzuki was tevens de eerste productiemotor die de 300 kilometer per uur grens doorbrak. Deze motor heeft ook wel de bijnaam Hayabusa. Dit is de Japanse benaming voor de slechtvalk. Een slechtvalk is het snelste dier ter wereld die ook een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur kan behalen.

In 2006 werd het record tijdelijk overgenomen door het merk Kawasaki met de ZZR1400. In 2007 produceerde Suzuki een nieuwe Hayabusa, waarmee ze het record van snelste motor ter wereld weer terug in handen kregen.

Er zijn ook motors die er uit zien als een soort langwerpige overdekte motor. Deze motors behalen een nog snellere snelheid. Zo staat momenteel het record op 591,244 kilometer per uur door ontwerper en bestuurder Chris Carr.

Chris Carr
WikiCommons

  • Voeg Toe!